ksustje
ustje


ŠPORTNI PARK GRBAVICA

Športni park Grbavica nudi rekreacijo v spomladanskem, poletnem in jesenskem času v kolikor to dopušča vreme.

Ob nogometu imamo tudi prenosljivo igrišče za odbojko, pa tudi naši najmlajsi lahko uzivajo v njim primernih igralih. V prihodnje zelimo park se bolj urediti pri cemer bomo potrebovali tudi vaso pomoc.


Zgodba o ''Grbavici''

Za nekdaj belim Renaultom 4 se je vil oblak prahu, ki je zmotil mimoidoči roj mušic in prekril nič hudega slutečo kobilico ob cesti. Trije pogledi v avtu so mrko zrli v tla medtem ko je četrti, še mračneje, opazoval pred njimi vijoči se makadam. Tišina v avtu je ruvala drevesa. Vsak zase je premleval dogodke in tarnal nad vesoljno nepravičnostjo, ki ga je sleherni gospodov dan gnala iz kraja v kraj, kjer je iskal svojo neodtujljivo pravico do brcanja žoge. Pregnani so bili že z vseh igrišč bližnjih in daljnih krajev in temu nogometnemu nomadstvu je bilo treba narediti konec. V teh štirih preganjanih glavah se je istočasno zaiskrila zamisel, ki je pretrgala molk: ''Pa kaj ne bi mi naredili svojega igrišča?''…

Športni park ''Grbavica'' se nahaja v neposredni bližini vasi Ustje. Njegovi začetki segajo v 70-a leta, ko so naši predhodniki tukaj prvič začeli brusiti nogometne kline. Ime, ki izvira že od takrat, je dobilo po sarajevskem stadionu nogometnega kluba Željezničar, nekaj pa je k imenu pripomogla tudi grbasta igralna površina. Grbavica je bila po teh prvih nogometnih poskusih nato za več let opuščena. Leta 2003 pa se je peščici posameznikov porodila ideja, da naredijo konec svojemu ''nomadskemu'' načinu igranja nogometa in oživijo pozabljeno igrišče v domačem kraju. Aktivnosti v zvezi s pripravljalnimi deli za izgradnjo igrišča so botrovale tudi samemu nastanku društva Numulit.us. Z veliko truda in udarniškega duha je nekoč grmičasti prostor začel dobivati svojo današnjo podobo. Društvu so na pomoč pri njegovih začetnih prizadevanjih priskočili na pomoč KS Ustje, predvsem njen predsednik Danilo Žvokelj, lokalni podjetniki in drugi posamezniki, ki so po svojih najboljših močeh finančno in tudi drugače pomagali pri izgradnji igrišča. Veliko posluha za naše probleme je pokazala tudi Občina Ajdovščina.

Kljub finančni pomoči je bilo veliko del opravljenih prostovoljno z veliko požrtvovalnostjo in odrekanjem. V pripravo igrišča je vloženih nešteto udarniških ur med katerimi so bili lopata, kramp in samokolnica edini instrumenti ki so sodelovali v gradbeni simfoniji.

Slavnostna otvoritev igrišča je bila 5.6.2004, takrat se je odvijal tudi prvi turnir. 

Danes je Grbavica eno najlepših športnih travnatih igrišč v Vipavski dolini. In se ponaša z namakalnim sistemom in razsvetljavo za igranje nočnih tekem. Društvo Numulit.us v sodelovanju s KS Ustje in njenim sedanjim predsednikom Davidom Vovk, skrbi za vzdrževanje in urejenost športnega parka.

Na igrišču se odvijajo turnirji in ostale društvene aktivnosti med drugim tudi tedenska rekreacija za člane društva in tudi ostale ne glede na spol starost in politično opredelitev. V letu 2008 so na igrišču začele potekati tudi športne aktivnosti za najmlajše  in sicer Nogometni kamp v sodelovanju z društvom Rekreativček in poletni Športni kamp v sodelovanju z Smučarskim društvom Ajdovščina. 

Link na Željezničar: http://www.fkzeljeznicar.ba/

ZADNJE FOTOGRAFIJEZADNJE NA FORUMU


> ostale debate na forumu