ksustje
ustje


NUMULITUS

Kulturno-umetniško in športno-rekreativno društvo numulit.us je bilo ustanovljeno  leta 2003. Še nekoliko prej se je skupinici zanesenjakov utrnila ideja, da bi očistili in ponovno usposobili nogometno igrišče na Grbavici, ki pa je bilo hudo poševno in zaraščeno z gackami in trnjem. Po teh ''čistilnih'' akcijah je skupinica prerasla v skupino, ki je s svojo idejo druženja in medsebojne povezanosti vsrkala vaščane različnih generacij in interesov ter kmalu presegla zastavljen cilj. Po podpisu najemne pogodbe s pokojno Marijo Kesmič, so se na in ob igrišču na osnovi prostovoljnega dela začela gradbeno-obrtniška dela, ki so se nato zavlekla v celo desetletje – in se še vedno niso končala.

Posledica tako ambicioznih načrtov, je bila ideja o ustanovitvi društva, ki bi s svojo organizacijo, možnostmi črpanja denarja iz občine in razpisov ter vrsto drugih ugodnosti, sploh omogočil izvedbo teh načrtov ter hkrati odprl vrata novim idejam. Za prvega predsednika društva je bil izvoljen Matjaž Sibilj-Suko (2003-2007), drugi je bil Marko Vovk (2007-2011), zdajšnji pa je Matjaž Curk.


Osnovni cilj društva je bila ureditev igrišča. Površina se je strojno splanirala-poravnala, pripeljano in splanirano je bilo veliko število kubičnih metrov zemlje, zasejana travnata površina, igrišče s treh ''kritičnih'' strani obdano z železnimi drogovi in mrežo, na novo je bila urejena dovozna pot. Naslednji projekt leta 2004 je bila zgraditev montažnega večnamenskega objekta poleg igrišča, ki pa je svojemu namenu služil le nekaj let. Leta 2013 smo imeli na istem mestu  namreč otvoritev novega, večjega in sodobnejšega montažnega večnamenskega objekta. Leta 2005 smo ob igrišču postavili betonske drogove z reflektorji in kupili dizelski agregat, ki je poleg razsvetljave omogočal tudi elektrifikacijo objekta. Naslednjega leta smo uredili še namakanje igrišča.

Tako smo uspeli realizirati in tudi preseči načrtovane projekte. Že kmalu po nastanku je društvo poseglo tudi na ostala, ''nešportna'' področja družbenega življenja v vasi: od čistilnih akcij, zimskih večernih predavanj s diapozitivi, postavljanju mlaja ob 1. maju, društvenih izletov, bowlingov, razstav o zgodovini vasi in društva, vsakoletnih otvoritvenih nogometnih turnirjev, sodelovanj na Vrtovčevih pohodih,… do organiziranja osrednje prireditve ob vaškem prazniku 8. avgusta, ko se spomnimo fašističnega požiga vasi in osmih ubitih ljudi.

            To so dnevi, ko vsa vas ''diha'' z društvom. Dogaja se na vikend pred, za ali po 8. avgustu. Slavnosti pa se začnejo že na četrtek, ko se v ''centru'' vasi postavlja mlaj, ki opozarja prišleke na bližajoče dogodke v vasi. V petek sledi koncert ''na plešišu'' na vrhu vasi ob cerkvici Sv. Janeza, kjer so že ''starodavni Ušani rajali, plesali in popivali''. To  lahko tedaj obiskovalci ravno tako počnejo ob nekoliko alternativnih glasbenih ritmih. V soboto so vse moči usmerjene v nogometni turnir na Grbavici, kjer se za bogate nagrade pomerijo ekipe iz bližnje in daljne okolice. Tudi nedelja se prične z rekreacijo in sicer s tekom mlajših in starejših udeležencev. Po kosilu se ''na plošči'' pomerijo kvartopirci v briškuljadi, športno pa pade tudi kakšen tršet. Popoldanski sv. maši sledi polaganje venca na spomenik žrtvam fašističnega nasilja pod vasjo. Večer pa je namenjen sprostitvi ob druženju, plesu, jedači in pijači ter narodno-zabavnih melodijah na ''plošči''.

            V vseh teh letih je društvo dodobra razgibalo družabno življenje v vasi. Za veliko večino ustvarjenega so zaslužne predvsem neštete prostovoljne ure članov društva in ostalih simpatizerjev. Za ostalo moralno, predvsem pa finančno podporo pa se društvo zahvaljuje Krajevni skupnosti Ustje, Občini Ajdovščina, vsem donatorjem in sponzorjem in vsem, ki so na kakršenkoli način pomagali ustvarjati to zgodbo. Prikaz zgodovine društva je na voljo tudi v kratkem filmu, ki ga je društvo posnelo ob 10. letnici delovanja društva: https://www.youtube.com/watch?v=c4WUkLw806g

      


ZADNJE FOTOGRAFIJEZADNJE NA FORUMU


> ostale debate na forumu