ksustje
ustje


01.09.2010 | HOP na KOLO, BZZZ na BICIKEL



…čelado na glavo in možgane na off. Ob prepevanjem naše himne, so se letos otroci prvič podali na odkrivanje Vipavske doline kar na kolesih. Petdnevni kolesarski kamp je Migetalnica izvedla za otroke iz Ustji in okolice Ajdovščine, pod okriljem K.U.Š.R. Numulit.us iz Ustji. Cel teden novih doživetji je kriv, da je nastal slednji potopis.

 

V ponedeljek smo se iz Ustji odpravili mimo Dolenj in Slapa k izviru reke Vipave, kjer smo se v hladu podskale dodobra osvežili in okrepčali. Pot nas je vodila preko Vrhpolj in Dupelj nazaj domov. Kljub vsem naporom smo stisnili zobe in pritisnili na pedala ter se uspešno vrnili domov.

 

V torek nas je pot vodila mimo Ceste in Dobravelj do starega mlina pod Brjami. Pri reki smo poiskali hladno zavetje vode z številnimi otoki. Prebrodili smo reko, da smo lahko prišli nanje, kjer smo se nato igrali arhitekte z izgradnjo gradu. Naš trud so nagradile tudi jate majhnih rib, ki so nas prišle obiskat na srečo in veselje vseh nas. Nazaj smo kolesarili mimo vasi Velike Žablje in ušanskega zaselka Uhanje do izhodišča, t.j. košarkarske ploščadi na Ustjah.

 

Tudi v sredo smo si zadali obisk krajev zahodno od nas. Čakala nas je okolica Potoč z njihovimi zanimivostmi. Odkrili smo prenekatero novo pot medtem, ko smo prečkali  Male in Velike Žablje, Dobravlje in Cesto. Med njima nas je nagradil majhen potoček v katerem smo si ogledovali življenje v njem.

 

Četrtek je bil namenjen temu, da s skupnimi močmi premagamo tudi srednje velik klanec. Ta nas je čakal na poti iz Kožmanov v Žapuže. Na ali ob kolesu smo ga združno zmogli prevoziti, se nato osvežiti v žapuškem koritu. Dan je bil namenjen tudi temu, da se dodatno izobražimo o kolesarstvu. V trgovini Kobra nam je Andrej prijazno povedal kateri deli sestavljajo kolo, kaj sestavlja opremo kolesarja, hkrati pa nam je podal precej koristnih nasvetov za varno in bolj prijetno kolesarjenje. Za zahvalo smo ga skupaj sončkasto pozdravili in odšli Ustjam naproti.

 

Zadnji dan kolesarskega kampa smo se lahkotno odpravili v Ajdovščino kjer nas je čakal osvežujoči bazen. Še prej pa smo zavili v Pale, kjer nam je društvo Črn trn predstavilo njihovo športno zvrst. Kolesarjenje po razgibanem terenu. Z svojim obvladovanjem kolesa in tal pod njim so nas čisto navdušili. Otrokom so omogočili preizkus različnih vrst koles in jih obogatili za nova spoznanja. Po koncu predstavitve smo se jim zahvalili, nato pa odpeljali proti bazenu. Čofotanje nas je povsem prevzelo, prekmalu namreč je prišel čas, da zaključimo s skupnim druženjem in se vrnemo v objem naših domov.

 

Otroci so v enem tednu prekolesarili 104 km, v vsega 9 urah vožnje, ob povprečni hitrosti 11,4 km/h in dosegli najvišjo hitrost 51 km/h. Ob upoštevanju cestno prometnih predpisov smo varno končali kamp in si zaobljubili, da se drugo leto ponovno srečamo. Do takrat pa obilo kolesarskih užitkov in doživetji v naravi, ob družbi prijateljev in družine.

 

 


ZADNJE FOTOGRAFIJE



ZADNJE NA FORUMU


> ostale debate na forumu